Psychosociaal therapie

Soms zegt het leven “stop”

Een verlies overkomt ieder van ons, meerdere keren in het leven.
Bij een verlies kan je denken aan het verlies van je baan, van je gezondheid, van een dierbare of bekende, van je dromen, of van je partner door een scheiding. Zo zijn er verschillende soorten verlies denkbaar.
Bij een verlies hoort rouwen. En het gekke is, dat rouwen in onze westerse wereld niet zo goed gedaan wordt. Onze wereld gaat zo snel en er wordt zo veel van ons verwacht, dat het rouwen, het maken van een pas op de plaats en stilstaan bij wat er is, vaak niet een plek krijgt.
Het kan zijn dat je daar op enig moment last van krijgt. Dit kan zelfs na jaren van zich laten horen. Door bijvoorbeeld slecht slapen, of “wiebelig”te zijn, emotioneel of aan de andere kant je helemaal afgestompt te voelen. Ook kunnen onverklaarbare lichamelijke klachten opkomen, zoals vermoeidheid, nergens zin in hebben, hyperventilatie-achtige klachten of anders.
Over de begeleiding bij verlies en rouw:

Bij een verlies hoort rouw, en rouwen heeft ruimte en aandacht nodig. Soms gebeurt dit rouwen snel na het verlies en soms gaan hier jaren overheen voor het rouwen aan de orde komt. Het kan zijn dat dit verlies je uit balans heeft gebracht. Begeleiding bij een verlies helpt je om het evenwicht weer op te zoeken. Bij een verlies kom je erachter dat het nooit meer zo zal zijn zoals het was. Het accepteren hiervan is een resultaat van het rouwen. Zodat je hierna ruimte hebt om verder te gaan.

Bij het rouwen kom je erachter dat de gevoelens die naar buiten komen een functie hebben. En dat het zinvol is om hiernaar te luisteren. En misschien wel de taal van het gevoel te leren begrijpen en spreken.

Om zo weer in balans te kunnen komen, zodat je

  • leert om te gaan met de pijn
  • weer beter in je vel zit en stevig op je benen staat
  • zelfstandig keuzes kan maken en hulp kan inroepen als dat nodig is
  • weer richting kan bepalen in je leven
  • kan accepteren wat er is.

Over hoe ik werk

We zoeken samen naar wat de beste manier is om grip te krijgen en dat doen we door wat zich aandient tijdens de afspraken.

Ik werk op basis van de methode van het Centrum Marieke de Bruijn, en op basis van haptonomie, waarbij het lichaam als drager van gevoelens wordt gezien.

Deze behandeling wordt gegeven door:
Christine Buschgens